Een borstvergroting is een populaire plastische ingreep die al meer dan een halve eeuw wordt uitgevoerd. Het spreekt voor zich dat de gebruikte methode en het gebruikte materiaal doorheen die ruim vijftig jaar erop vooruitgegaan zijn. Zo verkiezen steeds meer artsen vandaag Microthane®-implantaten in de plaats van de ‘klassieke’ prothesen.

Om meer te weten te komen over deze innovatieve implantaten, stelden we enkele vragen aan een expert ter zake, Dr. De Frene, een plastisch chirurg die werkzaam is in onder andere AZ West in Veurne en Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper. Hij schakelde ongeveer vijftien jaar geleden over op Microthane®-implantaten, en kwam nooit terug op die beslissing.

Waarom gebruik jij Microthane ®-implantaten?
“Deze borstprothesen zijn voorzien van een polyurethaan (Microthane®) coating. Dat levert een heleboel voordelen op. Om te beginnen is er minder risico op kapselvorming.” Kapselvorming is een fenomeen dat voorkomt wanneer een vreemd voorwerp zoals een prothese in het lichaam geplaatst wordt. Er kan zich dan een soort vlies of ‘kapsel’ rond de prothese vormen. Ze neemt dan een andere vorm aan en dat kan pijnlijk zijn. Bij klassieke prothesen komt een kapselvorming voor tot 16 procent binnen de tien jaar na de implantatie. “Mijn ervaring met Microthane®-implantaten leert dat er zich zelden een kapselcontractuur voordoet. De frequentie is minder dan 1 procent van mijn patiënten, op 10 jaar tijd,” zegt de chirurg.

“Doordat het Microthane®-implantaat een beetje in het borstweefsel groeit, voelt de borst natuurlijker én warmer aan”

“Daarnaast draaien of verplaatsen de implantaten zo goed als niet. Dat komt omdat die polyurethaan-laag een soort schuimlaag is, die zuigt zich als het ware vast aan de binnenkant van het weefsel van de borst. De prothese blijft daardoor veel beter zitten en draait niet. Bij andere borstimplantaten die men in België gebruikt, is dat veel minder het geval. Patiënten met een klassieke prothese moeten daardoor vaak drie à vier weken na de ingreep een soort steunband dragen, samen met een sportbeha. Deze band moet voorkomen dat de prothese verplaatst. Bij Microthane®-implantaten is dat niet nodig. De patiënt gaat naar huis met een sportbeha die gedurende een twee- à drietal weken gedragen moet worden.”

Dr. De Frene benadrukt de twee grote voordelen, namelijk dat er veel minder risico is op kapselvorming én dat de prothese netjes op haar plaats blijft. Maar dat is niet alles. “Het feit dat het Microthane®-implantaat een beetje in het borstweefsel groeit, zorgt ervoor dat de borst natuurlijker en warmer aanvoelt.” Dit bijkomstig voordeel is misschien minder bekend, maar daarom niet minder relevant. “Patiënten vertellen me dat vaak na een secundaire ingreep waarbij klassieke implantaten vervangen worden door nieuwe polyurethaan gecoate exemplaren.”

Verloopt het herstel anders bij Microthane®-implantaten?
“Zoals ik al zei, moet de patiënt enkel een sportbeha dragen gedurende drie à vier weken. Dat is een bijzonder groot verschil tegenover vroeger, toen een speciale en strakke band de prothesen op hun plaats moesten houden om een asymmetrisch resultaat te vermijden”, vertelt de plastisch chirurg. “Verder verloopt het herstel goed. Na één tot anderhalve week is het mogelijk om opnieuw alledaagse, huishoudelijke taken uit te voeren.”

Er zijn bovendien vrouwen die specifiek Dr. De Frene bezoeken omdat hij met Microthane®-implantaten werkt. “Vaak worden ze doorverwezen, meestal wanneer het tijd is voor een secundaire ingreep en ze te maken hebben met zware kapselvorming of lekkage. In dat geval is de patiënt echt gebaat bij die polyurethane prothese.” Daarnaast gebruikt de chirurg de Microthane®-implantaten ook voor borstreconstructies na borstamputaties. “Opnieuw omwille van de voordelen die het product oplevert. Doordat er minder kapselvorming en dislocatie optreedt, daalt het risico dat we opnieuw moeten ingrijpen. En dat is voor iedereen beter.”

Ziet het resultaat met Microthane®-implantaten er anders uit?
“Het geheel oogt en voelt natuurlijker aan. Uiteraard is hier niet enkel het materiaal van belang, maar ook de vorm en volume van de prothese.” Wat dat betreft is er keuze uit meer dan 3000 prothesen. Tegenwoordig worden zowat alle implantaten gemaakt van een cohesieve gel. Deze siliconengel kan niet lekken, zelfs niet indien het omhulsel van de prothese scheurt. “Ook qua vorm zijn de polyurethaan-implantaten erg stabiel. Meestal kies ik voor anatomische, druppelvormige exemplaren. Deze ogen zowel bij jong als oud heel natuurlijk.”

“Een Microthane®-implantaat kan 30-40 jaar mee, dat is een pak langer dan de klassieke prothese die soms na 15-20 jaar al aan vervanging toe is.”

Is er een prijsverschil?
“De prothesen met polyurethaan van POLYTECH zijn iets duurder dan de klassieke prothesen. Al gaat het eerder om een initiële kost. De duurzaamheid en levensduur van de Microthane®-implantaten zorgen ervoor dat je op lange termijn minder betaalt.”
Een klassieke prothese moet vaak na 15 tot 20 jaar vervangen worden. Een Microthane®-implantaat daarentegen is goed voor zo’n 30 à 40 jaar. Bovendien is er minder risico op kapselvorming, wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat er minder ingrepen nodig zijn. Op lange termijn is dit dus de kwalitatief betere en goedkopere optie. “Het initiële prijsverschil weegt niet op tegen de bijkomende voordelen”, besluit Dr. De Frene.
Bob De Frene