Soms twijfelen vrouwen over een borstvergroting omdat ze angst hebben voor de impact ervan op hun levensstijl. Vaak wordt gevreesd dat sporten na deze ingreep niet meer mogelijk is. Maar een borstvergroting hoeft een actieve levensstijl helemaal niet in de weg te staan. Vrouwen kunnen na een borstvergroting immers evengoed genieten van een sportsessie als voordien. Zoals bij elke ingreep heeft je lichaam wel rust en recuperatietijd nodig. Maar met het advies van je dokter en enkele eenvoudige richtlijnen, ben je na enkele weken weer klaar om naar de gym te gaan.

Geen domper op sportgeluk

Sport is voor veel vrouwen een belangrijk onderdeel van hun leven. Het zorgt voor een fit lichaam en draagt bij tot een algemeen gelukkiger leven. Niet verwonderlijk dus dat vrouwen een actieve levensstijl niet willen inruilen voor een grotere boezem. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Mits de juiste begeleiding kan je vrij snel na een borstvergroting weer beginnen met sporten.

Maak de juiste keuze

Wanneer je een borstvergroting overweegt, is het aangewezen om voor je operatie je leefgewoonten en sportactiviteiten te bespreken met de chirurg. Zo kan die samen met jou de grootte, plaatsing en het type van borstimplantaat bepalen.

Tegenwoordig gebruiken de meeste artsen de Microthane®-implantaten, die zich meteen nestelen in het borstweefsel en daarom niet meer moeten indalen na een operatie. Hierdoor kunnen vrouwen ook weer sneller hun gewone leven hervatten en dus ook beginnen sporten.
Beweging bevordert herstel

Vijf tot zeven dagen na de operatie is de meeste pijn normaal gezien voorbij. We raden patiënten dan ook aan om op dat moment te starten met lichte bewegingen, zoals een rustige wandeling. Lichte activiteiten kunnen het herstelproces bevorderen, want het helpt om bloedklonters te voorkomen en is goed voor de bloedsomloop. Probeer om twee dagen na de ingreep op regelmatige tijdstippen recht te staan en rond te wandelen, dat kan evengoed gewoon in huis.

Wanneer je je sportroutine kan hervatten, hangt af van het type beweging en de intensiteit. De gouden raad blijft om te luisteren naar je lichaam en geen overhaaste stappen te zetten. Begin hoe dan ook niet te sporten voordat je voldoende gerecupereerd bent en toestemming hebt gekregen van je arts. Wanneer zwellingen of ongemakken optreden, moeten patiënten die activiteiten onmiddellijk stopzetten en hun dokter raadplegen.

Rustig opbouwen

Globaal genomen mogen lichte oefeningen en huishoudelijk werk na vijf à tien dagen weer opgepikt worden. Fietsen mag na een weekje. Let wel op dat het bij licht huishoudelijk werk blijft en begin niet meteen het bad uit te schrobben. Schouderbewegingen worden de eerste paar weken best vermeden. We raden vrouwen met een eerder fysieke job ook aan om twee weken hersteltijd te nemen.

Als het herstelproces goed verloopt, kunnen patiënten na ongeveer zes weken weer beginnen sporten. We vertellen patiënten ook steeds om niet te vergeten hun sportkledij aan te passen. Je nieuwe borsten vergen waarschijnlijk meer ondersteuning: investeer dan ook in een degelijke sportbeha die geschikt is voor jouw lichaam.

We raden aan om te beginnen met lichte cardio zoals lopen aan een rustig tempo of bergopwaarts. We geven de voorkeur aan een loopband in plaats van een harde ondergrond om schokken te vermijden. Ook zwemmen kan na een zestal weken terug.

Na drie maanden zouden de borsten er terug natuurlijk moeten uitzien en aanvoelen. De chirurg zal de borsten onderzoeken en bepalen of de patiënte voldoende hersteld is om haar levensstijl weer op te pikken. Op dat moment mogen vrouwen intensievere sporten die schouderwerk vereisen, zoals tennis, opnieuw beoefenen. Wel wordt nog afgeraden om zware gewichten te tillen.

Volledig herstel

Over het algemeen zijn patiënten na zes weken volledig hersteld, waarna ze hun leven van voor de operatie weer kunnen hervatten.

Het type van implantaten blijft wel een belangrijke factor omdat die de toekomstige sportmogelijkheden kan bepalen. Bij sommige implantaten, die onder een spier ingebracht worden, moeten bepaalde sporten na een borstoperatie vermeden worden. Zware borstoefeningen zoals push ups kunnen door de contracties immers een neerwaartse druk uitoefenen, wat ervoor kan zorgen dat de implantaten na verloop van tijd verschuiven of loskomen. Maar bij Microthane®-implantaten is dat niet het geval, waardoor ze ook voor sportieve vrouwen een goede keuze zijn. Bespreek de verschillende mogelijkheden op voorhand met je arts.

Sportieve vrouwen hoeven dus niet te vrezen dat een borstvergroting in de weg komt te staan van hun wekelijkse sweat session. Met de geschikte omkadering, de juiste keuze van implantaten en professionele begeleiding van je arts, sta je voor je het weet weer in de startblokken.

Voor meer informatie over een borstvergroting of de keuze van implantaten kan je vrijblijvend contact opnemen met Aleamed op 03 314 14 01 of via info@aleamed.be